Znanost in tehnologija
slice
Polje Čerenkovih teleskopov bo največji observatorij za svetlobo gama
Sodelujejo tudi slovenske ustanove, 23. januar 2019 ob 19:41 Izgradnja največjega observatorija za astronomijo z visokoenergijsko gamasvetlobo polje teleskopov Čerenkov, v katerem sodelujejo tudi znanstveniki z novogoriške univerze in Inštituta Jožef Stefan, se bo kmalu lahko začela tudi v južnoameriškem Čilu.
1
Raki v Južnem ledenem morju se zaradi podnebnih sprememb selijo proti Antarktiki
8
23. januar 2019 ob 17:39 Populacija reda rakov kril v Južnem ledenem morju se zaradi podnebnih sprememb seli proti Antarktiki. Če se bo premikanje proti jugu nadaljevalo, bo to negativno vplivalo na ekosistem.
Kitajske oblasti potrdile: na poti tretji otrok s spremenjenim genskim zapisom
71
22. januar 2019 ob 07:49 Kitajske oblasti so potrdile, da je noseča tudi druga ženska, ki je sodelovala v eksperimentu ustvarjanja gensko spremenjenih otrok, ki ga je lani izvedel kitajski profesor He Džjankuj. Oblasti so proti njemu uvedle policijsko preiskavo.
Zasijala je super krvava Luna
22
21. januar 2019 ob 07:10 Navsezgodaj zjutraj je bilo mogoče opazovati prav poseben lunin mrk, ki mu astronomi pravijo super krvava Luna. Luna je namreč hkrati najbližje zemlji (super luna), ob tem pa je bil tudi popoln Lunin mrk (krvava luna).
Vesolje 2019: na Luno buče, robotski dež in prvi zasebnik v zgodovini
24
20. januar 2019 ob 10:46 Kaj se bo letos odmevnega dogajalo na področju vesoljskih misij?
Odkrili bazo podatkov z 800 milijoni ukradenih poštnih naslovov in gesel Na spletu so odkrili bazo podatkov s skoraj 773 milijoni različnih ukradenih spletnih poštnih naslovov in 22 milijoni unikatnih gesel, ki odklenejo dostop do ukradenih poštnih naslovov.
18
Saturnovi prstani krepko mlajši od planeta Saturnovi prstani so krepko mlajši od samega planeta. Pojavili so se namreč v zadnjih 10 do 100 milijonih letih, planet pa je star okoli 4,5 milijarde let.
7
Medicina prihodnosti: Rešitev bi lahko bila tudi prašičja srca Ugledni nemški srčni kirurg dr. Bruno Reichart je pred kratkim s svojo ekipo uspešno presadil prašičje srce v telo pavijana. Je naslednji človek? Dobrodošli v Ordinaciji dr.
21
20 najbolj branih člankov leta 2018 Katere zgodbe ste na sekciji Znanost in tehnologija najraje brali leta 2018? Najbolj so vas (in nas) zanimali ...
3
Dostop do spleta lani prvič pogostejši s pametnih telefonov Lani se je prvič doslej zgodilo, da so uporabniki do spleta v Sloveniji najpogosteje dostopali s pametnih telefonov, in ne z računalnikov, kaže raziskava merjenja obiskanosti spletnih strani.
14
100 ur astronomije ob stoletnici Mednarodne astronomske zveze Ob stoletnici ustanovitve Mednarodne astronomske zveze, ki povezuje astronome z vsega sveta, bodo celo leto 2019 po svetu potekali različni dogodki. Prvi takšen mednarodni dogodek bo 100 ur astronomije, ki se začenja tudi v Sloveniji.
5
Foto: Ultima Thule, povsem nov tip sveta - ali "veliki rdeči snežak" Minil je najbolj oddaljen oblet nebesnega telesa vseh časov. Nasina sonda New Horizons je 6,6 milijarde kilometrov stran našla zamrznjeno, dvojno telo, praostanek nastanka Osončja.
61
Kitajsko plovilo pristalo na temni strani Lune Kitajska je sporočila, da je njeno robotsko plovilo Chang'e-4 uspešno pristalo na oddaljeni strani Lune, ki z Zemlje ni vidna. To je bil sploh prvi takšen poizkus in pristanek.
107
Čas in prostor nista to, kar se zdita Italijanski fizik Carlo Rovelli je eden izmed najprodornejših mislecev sodobnega časa, ki je s svojo drobceno knjižico Sedem kratkih lekcij iz fizike navdušil svet. Imamo jo tudi v slovenščini, v prevodu Alojza Kodreta.
246
Še en zgodovinski dosežek New Horizons: Najbolj oddaljen oblet nebesnega telesa sploh Nasina sonda New Horizons je po obisku Plutona postavila še en raziskovalni mejnik. Obletela je telo Kuiperjevega pasu, poimenovano Ultima Thule. To je najbolj oddaljen oblet v zgodovini.
63

Na testu
link
Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite
16
18. december 2017 ob 07:53 Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo.
Več novic ...
Izbor
Videonovice
Izjava dneva
link
Miro Cerar
1
23. januar 2019 ob 11:52 Popolnoma nesprejemljivo je, da bi tudi kandidati iz Združenega kraljestva sodelovali na volitvah in bili izvoljeni v parlament.
Več novic ...
Kazalo