Kulinarika
slice
Hruške z gorgonzolno omako
Namesto masla lahko uporabimo tudi mascarpone, 24. januar 2019 ob 08:48 Sestavine: 4 hruške (viljamovke), 20 dag gorgonzole, 5 dag masla, 2 žlici konjaka, žlica nasekljanega peteršilja, limona, poper. Maslo ogrejemo na sobno temperaturo. Gorgonzoli odrežemo skorjo.
Alex Atala: Kako je nekdanji panker popeljal Brazilijo v kulinarične višave
26
23. januar 2019 ob 06:33 "Najdi to, kar ljubiš, in pusti, da te ubije," je izpisan na veliko citat Charlesa Bukowskega na zaslonu, pred katerim stoji Alex Atala, velikan brazilske kulinarike.
Ljubljana na BBC-jevem seznamu 10 destinacij za kulinarične navdušence
7
23. januar 2019 ob 11:38 Britanski BBC je na svoji spletni stani objavil seznam top deset destinacij za kulinarične navdušence, ki jih morajo obiskati v letošnjem letu, na tretje mesto pa je uvrstil Ljubljano.
Preprosta zelenjavna juha
1
22. januar 2019 ob 09:48 Sestavine: 1 čebula, 20 dag korenja, 2 pora, 20 dag gomoljaste zelene, 20 dag kolerabe, 50 dag krompirja, 1 liter zelenjavne jušne osnove (ali vode), majaron, sol, poper.
Nerua - vrhunska baskovska restavracija v Guggenheimu
10
17. januar 2019 ob 06:20 Ko pristajate v Bilbau, vam je hitro jasno, kakšne so naravne danosti, ki so omogočile Baskiji, da postane ena najmočnejših kulinaričnih pokrajin sveta – bujni gozdovi in hribovita pobočja na eni strani, morje na drugi. Pokrajina, polna izjemnih surovin.
Njoki s krompirjem in korenjem Sestavine: 30 dag korenja, 30 dag krompirja, moka, 5 dag naribanega parmezana, 3 dag masla, 1 jajce, po 1 žlica nasekljanega majarona in bazilike, pol šopka drobnjaka, sol.
50 Best Restaurants s seznama izločil vse dozdajšnje zmagovalce Akademija, ki izbira 50 najboljših restavracij sveta (50 Best Restaurants), je nepričakovano sporočila, da povsem spreminja format glasovanja, kar pomeni, da bo vrh najboljših junija, ko sporočijo lestvico, videti precej drugače.
9
Kuskus s kumarami in paradižnikom Sestavine: 25 dag kuskusa, oljčno olje, 4 paradižniki, 1 čebula, 2 kumari, 3 limone, peteršilja, nekaj vejic mete, sol, poper. Kuskus pripravimo po navodilih na embalaži.
"Vsak dan bi morali najti priložnost, da nazdravimo s penino" "Najkakovostnejša vina bi morali spiti pri nas, s tem bi se tudi kultura pitja dvignila na najvišjo raven, več pa bi lahko izvažali vin srednjega kakovostnega razreda," je prepričana nova vinska kraljica Slovenije Meta Frangež.
48
Francoski kulinarični vodnik Gault & Millau v rokah ruskih milijonarjev Eden najbolj znanih mednarodnih gastronomskih vodnikov, Gault & Millau, po pol stoletja ni več francoski. Kupila ga je namreč neimenovana ruska družina.
Pogačice z repo in makom Sestavine: 6-8 debelejših listov vlečenega testa (ali pa ga pripravimo sami), 10 dag stopljenega masla.
2
Asador Etxebarri – v najboljši žar restavraciji na svetu Naslov se morda zdi malce pompozen, a Asador Etxebarri sredi baskovskega podeželja ni nič manj kot točno to – najbolj izpopolnjena in najbolj čislana restavracija z jedmi z žara oz. asador, kot jim pravijo.
27
Američani odkrili džezvo: "To je čudežni pripomoček!" Ameriški kulinarični portal Eater je pred časom posvetil dolg članek "čudežnemu, 10 dolarjev dragemu pripomočku, ki bo nadomestil aparat za kuhanje kave" - džezvi.
38
Polnjene bučke z rižem in mesom Sestavine: 4 večje bučke (vsaka približno 20 dag), 10 dag divjega riža, približno 4 dl zelenjavne jušne osnove, 1 čebula, 1 žlica masla, 25 dag mlete govedine, timijan, 20 dag mocarele, sol, poper.

Izbor
Anketa: 31. oktober 2016 ob 15:45

Slovenija si želi postati kulinarična destinacija. Koga oz. kaj bi turistom izpostavili vi?

Ano Roš (Hiša Franko).
Tomaža Kavčiča (Zemono).
Janeza Bratovža (JB).
Igorja Jagodica (Strelec).
Brata Denk (Hiša Denk in Mak).
Kako domačo gostilno.
Nič od tega, Slovenija ne more postati kulinarična destinacija.
Arhiv
Kazalo