slice
Venezuelska vojska, Rusija in Turčija podprle Nicolasa Madura
Negotovost v državi, potem ko se je Juan Guaidó razglasil za začasnega voditelja, 24. januar 2019 ob 08:43 Venezuelska vojska, ki bi lahko predstavljala jeziček na tehtnici, se je jasno postavila v bran predsedniku države Nicolasu Maduru in zavrnila predsednika parlamenta Juana Guaidója, ki se je v sredo razglasil za začasnega voditelja.
186
Duterte želi kazensko odgovornost znižati na 12 let
3
24. januar 2019 ob 11:45 Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je v okviru razvpite vojne proti mamilom predlagal, da bi se kazenska odgovornost za dejanja, povezana s prekupčevanjem mamil, znižala na 12 let.
Trump stopil korak nazaj in preložil govor o stanju v državi
44
24. januar 2019 ob 07:35 Ameriški predsednik Donald Trump je popustil in sporočil, da bo prestavil letni govor o stanju v državi na čas, ko bodo vladni uslužbenci znova začeli delati.
Po zgodovinski abdikaciji Malezija dobila novega kralja
5
24. januar 2019 ob 09:50 V Maleziji so sultani med seboj izvolili novega kralja. To je postal sultan Abdulah iz zvezne države Pahang. Volitve so bile potrebne, ker je na začetku januarja nepričakovano odstopil dozdajšnji kralj.
Carlos Ghosn le odstopil tudi z mesta direktorja Renaulta
24. januar 2019 ob 10:39 Carlos Ghosn, ki je na Japonskem pridržan zaradi domnevnih finančnih malverzacij v podjetju Nissan Motor, je odstopil tudi kot prvi mož Renaulta. Podjetji Nissan in Mitsubishi sta ga odstavili kmalu po aretaciji.
Putin: Rusija in Turčija nameravata stabilizirati sirsko pokrajino Idlib Ruski predsednik Vladimir Putin je po sestanku s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom v Moskvi sporočil, da sta se pogovarjala o načrtu stabilizacije v sirski pokrajini Idlib.
23
Angela Merkel v Davosu: "Grozi nam drobljenje mednarodne ureditve" Nemška kanclerka Angela Merkel je na zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu pozvala k multilateralizmu in reformi mednarodnih organizacij. Za svobodno trgovino se je zavzel tudi japonski premier Šinzo Abe.
20
Vodja opozicije Guaido se je na protestih razglasil za predsednika Venezuele Na množičnih protestih proti predsedniku Nicolasu Maduru se je opozicijski voditelj Juan Guaido razglasil za začasnega predsednika Venezuele. Njegovo predsedstvo so priznale ZDA, Argentina, Brazilija, Čile, Gvatemala, Kolumbija, Paragvaj in Peru.
256
Francija zavrača italijanske kritike: "Ne bomo tekmovali, kdo je neumnejši" Francija se je odzvala na ostre kritike podpredsednikov italijanske vlade Mattea Salvinija in Luigija Di Maia. Ministrica za evropske zadeve Nathalie Loiseau je sporočila, da se z Italijani ne bodo spuščali v besedno vojno.
13
Zimbabve: Vojsko obtožujejo "sistematičnega mučenja" protestnikov Komisija za človekove pravice, ki jo je imenovala zimbabvejska vlada, je vojsko obtožila uporabe "sistematičnega mučenja" za zatiranje protestov, ki so pred več kot tednom dni izbruhnili zaradi velikega povišanja cen goriva.
6
Hongkong: Predlog zakona, po katerem bi bilo posmehovanje kitajski himni kaznivo Pred hongkonškim zakonodajnim svetom je predlog zakona, po katerem bi postalo posmehovanje kitajski državni himni kaznivo dejanje, za katero sta zagrožena visoka denarna kazen in do triletna zaporna kazen.
9
Iz utrdbe IS-ja na vzhodu Sirije odšlo 5.000 ljudi, med njimi tudi borci Iz zadnje utrdbe džihadistične skupine Islamska država (IS) na vzhodu Sirije je od ponedeljka odšlo skoraj 5.000 ljudi, med njimi tudi okoli 500 borcev, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.
64
Sony bo svoj evropski sedež zaradi brexita preselil iz Velike Britanije Japonsko podjetje Sony bo preselilo svoj evropski sedež iz Velike Britanije na Nizozemsko, da se bo izognilo motnjam zaradi brexita.
32
V Atenah razprava o sporazumu z Makedonijo. Bo le prišlo do dogovora? V grškem parlamentu se je začela razprava o sporazumu o razrešitvi spora o imenu Makedonije. Glasovanje bo predvidoma v četrtek zvečer.
14
V Davosu tudi o podnebnih spremembah. Udeleženci prihajali z zasebnimi letali. V Davosu v Švici se je začelo zasedanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), kjer so na dnevnem redu tudi podnebne spremembe, kljub temu pa so udeleženci tja prihajali z zasebnimi letali in helikopterji.
45

Anketa: 7. december 2018 ob 18:06

Kakšen veter bo zapihal v CDU-ju z novo vodjo Annegret Kramp-Karrenbauer?

Nič se ne bo spremenilo, saj bo še naprej vodila politiko Angele Merkel.
Prinesla bo določene spremembe.
Ne vem.
Arhiv
izbor //svet
Izjava dneva
link
Miro Cerar
1
23. januar 2019 ob 11:52 Popolnoma nesprejemljivo je, da bi tudi kandidati iz Združenega kraljestva sodelovali na volitvah in bili izvoljeni v parlament.
Več novic ...
Kazalo