slice
Gledališka predstava Tomija Janežiča nominirana na Norveškem
Nagrade Ut so namenjene kulturnim in zabavnim prireditvam ter kulinaričnim presežkom v Trondheimu , 23. januar 2019 ob 14:14 Režiser Tomi Janežič je na Norveškem s predstavo Kralj Ubu gledališča Trondelag v Trondheimu še enkrat nominiran za gledališko predstavo leta (UtAwards).
Zlata plaketa JSKD-ja folklorniku Vasji Samcu, poznavalcu plesnega izročila
22. januar 2019 ob 15:38 Zlato plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) za življenjsko delo letos prejme folklornik Vasja Samec, ki že vrsto let predaja svoje znanje in izkušnje mlajšim generacijam.
Celjsko gledališče bo danes kazensko prijavilo Kobala
22
22. januar 2019 ob 10:22 Celjsko gledališče bo danes kazensko prijavilo režiserja in igralca Borisa Kobala zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve materialnih avtorskih pravic. Kobal je avtor komedije Profesionalci espe, ki pa je bila plagiat.
Četrt stoletja Impro lige pri nas: gledališče, ki nastaja spontano
3
19. januar 2019 ob 11:18 V CSK France Prešeren na Karunovi se pričenja dvodnevno dogajanje ob 25. obletnici Impro lige, temeljnega programa improvizacijskega gledališča v Sloveniji.
Zinnie Harris: "Ženskemu liku ni dovoljeno govoriti drugega kot to, kako je biti ženska"
20
19. januar 2019 ob 07:18 Z Zinnie Harris, avtorico priredbe Ajshilove Oresteje, ki jo je naslovila Ta nesrečni rod in jo je mogoče videti na Velikem odru MGL-ja, sva se o njenem najobsežnejšem dramskem delu, ki ga je pisala kar tri leta, pogovarjali po telefonu.
Celjski gledališčniki napovedali kazensko ovadbo Borisa Kobala Slovensko ljudsko gledališče Celje je organiziralo novinarsko konferenco ob nedavnem umiku komedije Borisa Kobala Profesionalci espe s svojega programa, saj se je izkazalo, da gre zgolj za poslovenjeno dramo italijanskega avtorja Alda Nicolaja.
219
V družbi Tega nesrečnega rodu skozi labirint temne strani človeške psihe "V neizbežnem trku sodobnega dušeslovja s fatalizmom in matricidom zaznamovane Elektre, ki nikjer ne najde pokoja, se izoblikuje spoznanje, da najbrž nikoli ne bomo razvozlali vseh skrivnosti človeške duše," so zapisali na spletni strani gledališča.
2
Kako je s prepisovanjem v umetnosti in po kakšnih merilih je delo plagiat? Afera s komedijo Borisa Kobala Profesionalci espe, za katero se je izkazalo, da je zgolj poslovenjena drama italijanskega avtorja Alda Nicolaja, je odprla precej vprašanj na tem področju.
122
Mladinsko gledališče preklicalo protestno medijsko konferenco Slovensko mladinsko gledališče je "kot gesto dobre volje" odpovedalo za danes napovedano protestno medijsko konferenco v dvorani Nove pošte, saj jim je minister Dejan Prešiček predlagal dialog.
Performans Druga vrsta: mogoče onkraj lupin ni ničesar V mariborskem Kibla Portalu nocoj pripravljajo performans mlade umetnice in avtorice Betine Habjanič z naslovom Druga vrsta, v katerem se ukvarja s psihološkim fenomenom klavniškega sindroma.
V LGL se bo Mali princ kot kader filma noir pred gledalci izluščil kot pesem o ljubezni Na malem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) nocoj pripravljajo premiero predstave po motivih Malega princa, kultnega dela francoskega pisatelja in pilota Antoina de Saint-Exuperyja.
1
Celjsko gledališče umaknilo s sporeda komedijo Borisa Kobala, ker je plagiat Izkazalo se je, da je komedija, ki jo je Boris Kobal poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo, plagiat. Gre za prevod dela La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja.
186
"Maribor je naš" bo odzvanjalo v Ljubljani v poklon obletnici SNG-ja Maribor Verdijeva opera Aida bo odprla, uprizoritev Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića pa sklenila festival Maribor je naš, ki bo ob 100. obletnici SNG-ja Maribor do konca meseca zasedel Cankarjev dom.
3
Rojstvo Venere – plesno-gledališki pogled na florentinski quattrocento Firence v 2. polovici 15. stoletja - cvetoče mesto, v katerem nastajajo nekatere najbolj referenčne umetnine v zgodovini umetnosti, a tudi kraj, kjer zaropota askeza Girolama Savonarole, slikam pa grozijo ognjeni zublji, na koncu usodni za samega patra.
1
Primož Pirnat: En dan se počutiš kot najboljši, drugi dan pa kot najslabši vseh časov. V teatru so vedno nova rojstva in nove smrti, z vsako predstavo. Po toliko letih si že nekako naštiman, da veš, da se bo to zgodilo, da je ta energija tu in zdaj in da bo potem izginila, pravi Primož Pirnat, eden od igralskih stebrov MGL-ja.
3

Citat
link
Gerhard Richter
23. januar 2019 ob 21:49 Če je slika vredna milijone, si jo ljudje ogledujejo zato, ker je draga.
Več novic ...
Videonovice
Kazalo