Knjige
slice
Mario Vargas Llosa izstopil iz združenja Pen: obtožil jih je vmešavanja v politiko
Pen izrazil podporo voditeljema katalonskih civilnodružbenih gibanj, 24. januar 2019 ob 12:22 Perujski pisatelj Mario Vargas Llosa je izstopil iz mednarodnega PEN-a, katerega zaslužni predsednik je bil - ni se strinjal s podporo mednarodnega združenja zaprtima voditeljema katalonskih civilnodružbenih gibanj in z zahtevo po njuni izpustitvi.
Zaradi homoerotične vsebine med nacizmom prepovedan roman šele zdaj v angleščini
3
23. januar 2019 ob 19:00 Roman Na robu noči z zgodbo, postavljeno v septembrski večer na obalo nemškega mesta, je prvič izšel leta 1933, vendar bo šele prihodnji mesec izšel v angleščini.
Jaume Cabré: Sodnik
3
23. januar 2019 ob 09:16 Katalonski pisatelj, scenarist in filolog Jaume Cabre pri nas še vedno velja za precejšnjo neznanko, čeprav so v slovenščino prevedena tri njegova dela.
170 let od rojstva Augusta Strindberga
22. januar 2019 ob 19:45 Pred 170 leti se je rodil švedski dramatik in pisatelj August Strindberg, glavni predstavnik švedskega naturalizma, v dramskih delih pa tudi predhodnik ekspresionizma in nadrealizma.
Kulturni minister v Mariboru izrazil podporo Arsenovičevim načrtom za knjižnico
4
22. januar 2019 ob 16:07 Mariborski župan Saša Arsenovič je danes gostil ministra za kulturo Dejana Prešička, s katerim sta med drugim govorila o problematiki s področja kulture in mladine.
Kurt Vonnegut: Zbrane zgodbe, prva knjiga Posthumne izdaje zgodnjih, nepubliciranih ali izgubljenih del velikanov svetovne književnosti so vedno pospremljene z zrnom soli.
1
Roman o judovski izdajalki deležen mnogih očitkov, tudi da gre za "holokavst kič" V dneh, ki so v znamenju zaznamovanja spomina na žrtve holokavsta, je v Nemčiji izšel roman Stella, ki ga podpisuje Takis Würger, vendar se je nanj usul plaz očitkov kritiške srenje, zanimanje javnosti za delo pa je veliko.
2
Aleksander Bjelčevič: Pesmi Valentina Vodnika lahko nekako primerjamo z dobrim rockom in rapom "Od Vodnika se lahko naučimo, da literatura ni zgolj to, kar berejo strokovnjaki: literatura oz. pesem je vse, kar kdor koli napiše z mislijo, da piše pesem," razlaga literarni zgodovinar in verzolog Aleksander Bjelčevič.
6
Pesnica, ki je izdajala imena Nobelovih nagrajencev, izstopila iz Akademije Švedska Akademija, ki podeljuje Nobelovo nagrado za književnost, je izgubila še eno članico. Njihove vrste zapušča pesnica, za katero je preiskava pokazala, da je več let še pred uradno oznanitvijo razkrivala imena nobelovcev.
4
Novi mariborski župan optimističen v zvezi z obnovo knjižnice na Rotovškem trgu Novo vodstvo mariborske občine za zdaj ostaja pri načrtu gradnje nove osrednje enote Mariborske knjižnice na sedanji lokaciji na Rotovškem trgu.
2
Po Houellebecqovi distopični viziji Francije bodo posneli TV-serijo Štiri leta po izidu bo kontroverzni roman Michel Houellebecq Podreditev dobil še televizijsko predelavo. Po pisateljevem orisu Francije, v kateri leta 2022 na volitvah za predsednika zmaga zmerni islamist, bodo posneli TV-serijo.
1
Alenka Jovanovski: Tisoč osemdeset stopinj Alenka Jovanovski je pesnica, literarna zgodovinarka, prevajalka in literarna kritičarka, ki je leta 2004 prejela Stritarjevo nagrado. Z drugo pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj je dokazala, da je zagotovo ena od današnjih močnejših pesniških glasov.
1
Naivni dobrodušni lepotec Alan Ford srečal abrahama: Če želiš ostati mlad, se ne smeš postarati Pisalo se je leto 1969, ko sta striparja Max Bunker in Magnus (s pravima imenoma Luciano Secchi in Roberto Raviola) v Italiji izdala prvo številko stripa Alan Ford.
63
Slovo Pulitzerjeve nagrajenke Mary Oliver, ki je častila zunanji svet in naravo ter prezirala pohlep Umrla je pesnica Mary Oliver, ki je bila cenjena in znana predvsem po odah naravi in živalskemu svetu, znana pa je bila tudi slovenskemu občinstvu.
Amazon se brani obtožb, da zaradi njih pisatelji zaslužijo manj Spletni gigant Amazon izpodbija ugotovitve nedavnega poročila ameriškega pisateljskega ceha (Authors Guild), ki Amazonov monopol krivi za "krizo epskih dimenzij", ki je doletela ameriške pisce.
8

Citat
link
Gerhard Richter
23. januar 2019 ob 21:49 Če je slika vredna milijone, si jo ljudje ogledujejo zato, ker je draga.
Več novic ...
Videonovice
Kazalo