Drugo
slice
Odhod nezadovoljnih nosilcev lendavskega projekta EPK, nova ekipa še ni sestavljena
Niso našli skupnega jezika z županom Magyarjem, 23. januar 2019 ob 14:58 Odstop Aleša Štegra kot vodje programskega sveta za pripravo kandidature Lendave za EPK leta 2025 in Mitje Čandra kot idejnega vodje projekta ter svetovalca prejšnjega župana Balažka je novega lendavskega župana Magyarja po njegovih besedah presenetil.
5
Hči Alberta Speera: ob vračanju umetnin se utrjujejo antisemitski stereotipi
3
21. januar 2019 ob 20:42 Ko se med 2. svetovno vojno zaplenjene umetnine ob veliki medijski pozornosti vračajo prvotnim lastnikom, se v javnosti utrjujejo antisemitski stereotipi o bogatih Judih, opozarja Hilde Schramm, hči najbolj znanega Hitlerjevega arhitekta Alberta Speera.
Mariborska občina in knjižnica enotni, da ta ostane na Rotovškem trgu
1
21. januar 2019 ob 17:43 Mariborski župan Saša Arsenovič se je srečal s predstavniki sveta in vodstvom Mariborske knjižnice. Tako županstvo kot predstavniki knjižnice so se strinjali glede lokacije knjižnice, ki bo tako še naprej ostala na Rotovškem trgu.
Rosa Luxemburg: pri 13 je nemškemu cesarju priporočila boljše ravnanje z ljudmi, pozneje je postala najpomembnejša ženska mednarodnega delavskega gibanja
17
21. januar 2019 ob 06:47 Med hojo po cesti je pela na glas, tudi ponoči. Pri trinajstih je napisala satirično pesem o nemškem cesarju Viljemu I. Njene fotografije so se odlično prodajale. V NDR-ju so njeno misel demonizirali, njo pa častili kot mučenico.
Zgodba o klopeh in ljudeh: urbanistični podvig, ki povezuje Mariborčane
1
20. januar 2019 ob 11:00 Društvo Zgodba o klopeh in ljudeh v Mariboru od leta 2015 postavlja unikatne klopi, ki so popestrile že marsikateri, doslej morda skriti kotiček mesta. Tako želijo znova oživiti javni prostor in spodbuditi povezovanje ljudi.
Modri osliček Ariol odpira festival Bobri S prvimi delavnicami, filmi in gledališkimi predstavami se začenja 11. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.
Jubilejno "osveženi" Tintin v Kongu: zaradi rasizma neprimerna izbira? Ob 90-letnici stripovskega junaka Tintina so založniki za digitalizacijo izbrali prav sporno kongovsko dogodivščino, ki del javnosti že nekaj časa razburja zaradi rasističnih elementov.
5
Lendavska kandidatura za prestolnico kulture se zapleta Programski svet, ki pripravlja kandidaturo Lendave za evropsko prestolnico kulture leta 2025, sta po zamenjavi na županskem stolčku zapustila najvplivnejša moža ‒ Mitja Čander in Aleš Šteger.
4
Mozartova hiša in Freudov muzej zanimata vse več obiskovalcev Dunaja V Mozartovi hiši in v Muzeju Sigmunda Freuda na Dunaju so imeli lani rekordno število obiskovalcev.
Kaj je seks? Alenka Zupančič na Filozofskem teatru v Zagrebu na temo spolnosti. Na nocojšnjem in tudi prvem letošnjem večeru Filozofskega teatra bodo v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu gostili slovensko filozofinjo Alenko Zupančič, ki bo v svojem predavanju spregovorila predvsem na temo svoje zadnje knjige Kaj je seks?.
1
Servis za ustvarjalce: odgovor na izzive fleksibilizacije in prekarizacije dela Društvo Asociacija in kreativni center Poligon razvijata Servis za ustvarjalce, namenjen samozaposlenim na področju kulture in kreativnih industrij.
1
Disident in dentofit. Moja udeležba v študentskem gibanju 1968–1972 V stari Sloveniji (1945–1991) je imela družbena paranoja izvršilni organ, ki se mu je reklo Udba (izpeljano iz srbske kratice UDB za Upravu državne bezbednosti).
11
Velika Prešernova nagrajenca sta Filip Robar Dorin in Bjanka Adžić Ursulov Prešernovi nagradi za življenjsko delo letos prejmeta kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter režiser in scenarist Filip Robar Dorin.
9
Vplivi hladnovojne propagande na sodobne interpretacije študentskih gibanj leta 1968 V prispevku bom obravnaval dve temi na dveh ravneh. Na prvi ravni se bom ukvarjal s politično levico leta 1968.
4
Naval jugonostalgije: Titov kip spet sredi Podgorice, nekoč Titograda V črnogorski prestolnici Podgorica so pred kratkim odkrili bronast kip nekdanjega jugoslovanskega vodje Josipa Broza - Tita, 70 let staro delo velikega hrvaškega kiparja Antuna Augustinčića.
62

Citat
link
Gerhard Richter
23. januar 2019 ob 21:49 Če je slika vredna milijone, si jo ljudje ogledujejo zato, ker je draga.
Več novic ...
Videonovice
Kazalo